CENSSTUDIO  © 2018  |  Algemene Voorwaarden

Lachenta Leijendeckers

Ben vooral jezelf. Verbind je met jezelf en hou van jezelf. Heel je leven. Dan groeit je bewustzijn vanzelf en komt er verbinding tussen lichaam, geest en je ziel ❤.

 

Iedereen heeft zijn eigen, unieke levensverhaal. Door de uitdagingen die op je pad zijn gekomen, heb je je eigen levenslessen en ervaringen opgedaan. Je hebt plussen en minnen tegen elkaar af moeten wegen, moeilijke keuzes moeten maken of je hebt geconstateerd dat dingen toch niet werken zoals je gehoopt had. Naarmate we ouder worden krijgen we te maken met verleidingen en ook daarin maken we keuzes. En dat is lang niet altijd gemakkelijk. Maar dat is niet erg. Het heeft je de persoon gemaakt die je nu bent. En elke stap die je zet, elke keuze die je maakt, is goed. Het gaat er alleen om hoe we die keuzes accepteren en onszelf liefdevol vergeven.

 

De lotusbloem is onlosmakelijk verbonden met ons levensverhaal. Withoud mud, you cannot have a lotus flower. We kunnen in het leven niet groeien en gelukkig worden, zonder ook het lijden gekend te hebben. Thich Nhat Hanh heeft dat heel mooi verwoord:

 

Without mud, you cannot have a lotus flower

Without suffering, you have no ways in order to learn te be understanding and compassionate

Happines is the lotus flower, and the suffering is the mud.

So the practice is to make ues of the suffering, make use of the mud, t create the flower, the happiness and this is possible.

 

Mud, ook in mijn leven

Ook in mijn leven heeft heel wat modder gestroomd. Toen ik een jaar of 7 was, zijn voor het eerst mijn wortels los gewoekerd. Daarna ben ik op mijn 15e volledig ontworteld. De aarde verdween letterlijk onder mijn voeten toen mijn moeder overleed en daar bovenop mijn vader ziek werd. Mijn vangnet was verdwenen. Mijn tot dan toe beschermde jeugd komt abrupt ten einde en gaat over in een onstuimige periode. Mijn vaste basis, het dierbare nest waarin ik opgegroeid was, viel weg en ik kwam er alleen voor te staan. In de pubertijd heb ik vaak eerst voor de gemakkelijke weg gekozen en gaf ik toe aan alle verleidingen die op mijn pad kwamen. Gewoon omdat het emotioneel te zwaar was om het allemaal te dragen. Ik wilde alleen maar plezier in mijn leven. Ik kon geen ruimte maken voor het rouwproces en een mechanisme in me had zich meester van me gemaakt. Een mechanisme dat alle pijnen kon wegduwen zodat ik die niet hoefde te voelen. Daardoor ben ik letterlijk verhard.

 

In deze periode kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga en reiki. Dat voelde als heel comfortabel en gaf me veel rust. Reiki gebruikte ik voor mijn eigen heling, voor het slapen gaan. Maar met yoga kon ik op dat moment nog niet zo veel en heb ik toen nog even geparkeerd.

 

Sport en dans brachten vrijheid en blijheid

Ik ging werken in de sport en dans. In eerste instantie waren sport en dans een uitlaatklep en brachten mij vreugde en plezier! Ik hoefde niet te denken aan alle nare dingen die gebeurd waren. Maar het was nog steeds vluchtgedrag. Ik werd steeds beter in wat ik deed en wilde presteren. Maar dat vraagt fysiek erg veel van je. Van binnen had ik geen rust. Op een gegeven moment werd ik terug gefloten door mijn lichaam. Ik had last van kleine blessures, lichamelijke vermoeidheidsklachten en een disbalans in mijn hormoonhuishouding.

 

De ommekeer

En precies toen ik het nodig had, kwam meditatie in mijn leven. Ik begeleidde mensen met fybromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren) en verzorgde meditaties voor hen. Ik merkte dat ik niet hoefde na te denken over wat ik deed, de energie stroomde als vanzelf en het lukte mij zonder enige moeite om mensen te verbinden met hun mentale en emotionele lichaam. Wat ik deed, deed ik vanuit mijn gevoel en wat het bij mezelf aanraakte.

 

Met yoga kwam ik thuis bij mezelf

Met deze ervaring op zak, In die tijd startte ik met pilates, yoga en dans. Ik had behoefte had aan verdieping en werd getriggerd door de rust en de kalmte die yoga me bracht. Maar ik was nog steeds op zoek na uitdaging en beweging, en yoga vond ik saai. Ik richtte me op power yoga. Al snel merkte ik dat yoga omvattender en meer was dan alleen maar houdingen doen. Ik voelde wat ademhaling en meditatie met me deden. Uiteindelijk kwam ik bij Ashtanga yoga echt thuis bij mezelf. Niet de gemakkelijkste weg. In het begin was het zwaar om elke dag wéér op mijn mat te gaan staan. Geduld, discipline, commitment en zelfliefde waren uitdagingen die ik daarbij tegenkwam. Maar ik deed het en daardoor leerde Ashtanga yoga mij gaandeweg dat ik mijn leven zelf kan helen. Het is een rode draad geworden in mijn leven en werkt als een innerlijk spiegel waarmee ik de signalen van mijn lichaam waar kan nemen. Signalen zoals pijn, verdriet of liefde. En pas als je de signalen van je lichaam op kunt pikken, dan pas kun je verzachten naar liefde, heling en vreugde.

 

Mijn grootste leermeester: Yin Yoga

Daar waar ik meer tijd nodig had voor de uitdagingen die ik tegenkwam bij Ashtanga Yoga, kon ik verzachten  met Yin yoga. De combinatie van Ashtanga en Yin versterkt mijn individu in alle opzichten. Ik leer ontzettend veel door het beoefenen Yin yoga. Yin yoga is passief, en daar zit precies mijn weerstand. Van Yin yoga leer ik het meest: ik kom mezelf tegen. Maar ik heb geleerd dat het goed genoeg is: het mooie schuilt in de imperfectie.

 

Als ik dit dan ook nog combineer met reiki en de inzichten vanuit mindfulness EFP , ben ik helemaal gelukkig

 

Als je geïnspireerd bent door een groot doel, een buitengewoon project, breken al je gedachten hun grenzen. Je geest overstijgt beperkingen, je bewustzijn expandeert in elke richting en je vindt jezelf in een nieuwe, grote en wonderlijke wereld. Sluimerende krachten, vermogens en talenten komen tot leven en je ontdekt dat je zelf veruit een groter persoon bent dan je ooit gedroomd hebt te zijn.

Patanjali