CENSSTUDIO  © 2020  |  Algemene Voorwaarden

Lachenta Leijendeckers

Hoe yoga mijn leven veranderde en heelde ❤

 

Yoga is mijn basis en mijn leidraad geworden om mijn eigen leven te leren helen. Yoga zorgt ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf en reikt mij de handvaten aan om voluit vanuit mijn hart te leven. In 2010 heb ik Cens Yoga en Massage opgericht waar mijn passie vorm krijgt in mijn lessen, waarin ik via individuele begeleiding mensen hoop te inspireren in hun levensstijl. Wat ooit een droom leek is werkelijkheid geworden!. Door inzet, discipline, vertrouwen, liefde en geloof in dat ik het waard ben.

 

Mijn verhaal

Mijn persoonlijke verhaal is net als dat van jou uniek. Vanuit uit mijn hart deel ik het mijne met jou en hoop ik zo dat ik jou mag raken en inspireren, een nieuwe stap te maken zodat ook jij jouw leven kunt helen. De lotusbloem is onlosmakelijk verbonden met mijn levensverhaal, eigenlijk met ieders levensverhaal. Withoud mud, you cannot have a lotus flower. We kunnen in het leven niet groeien en gelukkig worden, zonder ook het lijden gekend te hebben. Thich Nhat Hanh heeft dat heel mooi verwoord:

 

Without mud, you cannot have a lotus flower

Without suffering, you have no ways in order to learn te be understanding and compassionate

Happines is the lotus flower, and the suffering is the mud.

So the practice is to make ues of the suffering, make use of the mud, t create the flower, the happiness and this is possible.

 

Toen ik een jaar of 7 was zijn voor het eerst mijn wortels los gewoekerd. Ik moest op mijn eigen benen staan en er werd van me verwacht dat ik voor mezelf zorgde. Op mijn 15e raakte ik volledig de aarde onder mijn voeten kwijt toen mijn moeder overleed. Daarbovenop viel mijn vader weg door een maatschappelijk ziektebeeld. Het vangnet was verdwenen. Veiligheid, het hebben van een thuis, dat waren voor mij enkel woorden. Het verdriet, verlies en het alleen zijn zorgde voor een onstuimige periode. In mijn pubertijd koos ik de weg van vreugde en plezier, van vluchtgedrag en gaf ik toe aan alle verleidingen die op mijn pad kwamen. Door alle stress kwam ik in een freeze-flight-verdedigingsmechanisme terecht. Een mechanisme dat alle pijnen kon wegduwen zodat ik die niet hoefde te voelen. Daardoor ben ik letterlijk verhard.

 

In deze periode kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga en reiki. Dat voelde als heel comfortabel en gaf me veel rust. Reiki gebruikte ik voor mijn eigen heling, voor het slapen gaan. Maar met yoga kon ik op dat moment nog niet zo veel en heb ik toen nog even geparkeerd.

 

Sport en dans brachten vrijheid en blijheid

Vanuit mijn hobby ging ik werken in de sport en dans. In eerste instantie waren sport en dans een uitlaatklep. Het maakte mij ontzettend blij dat ik met mensen mocht werken, een glimlach op hun gezicht te zien. Het grootste cadeau was als cursisten met een happy gevoel naar huis gingen.

 

Zowel de maximale sportprestaties als het zwaar onstuimig prive-leven dat ik leidde, vroegen de top van mijn lichaam. Maar mijn doel was carriere maken. Vanuit  thuis had ik geleerd: 'je komt er alleen met hard werken'. Dus, ik ging door en bleef ik heel veel van mijn lichaam vragen. Mijn lichaam was dan wel volledig in een topconditie, er zat ook een keerzijde aan. Er was ontzettend veel onrust in mij, mijn hele mindset, mijn geest. Ik werd letterlijk terug gefloten door mijn lichaam. Eerst in de vorm van kleinere blessures die ik negeerde. Later lichamelijke vermoeidheidsklachten en uiteindelijk een disbalans in mijn hormoonhuishouding.

 

De ommekeer

Precies toen ik het nodig had, kwam meditatie in mijn leven. Ik begeleidde mensen met fybromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren) en verzorgde meditaties voor hen. Ik merkte dat ik niet hoefde na te denken over wat ik deed, de energie stroomde als vanzelf en het lukte mij zonder enige moeite om mensen te verbinden met hun fysieke, mentale en emotionele lichaam. Wat ik deed, deed ik vanuit mijn gevoel, vanuit mijn hart. Het was alsof ik dit al jaren deed.

 

Door yoga kwam ik terug thuis bij mezelf

In diezelde tijd startte ik met pilates, yoga en dans. Ik had behoefte had aan verdieping. Ik werd getriggerd door de rust en de kalmte die yoga me bracht. Maar ik was óók op zoek naar bepaalde uitdaging in beweging. Zo kwam ik uit bij power yoga. Toen ik een heftige enkelbreuk opliep en mijn lichaam mij bewust tot stilstand bracht, leerde ik dat yoga veel omvattender is en meer is dan alleen maar houdingen doen. Ik kon in die periode alleen maar yin yoga en meditatie doen. Daardoor voelde ik wat ademwerk en yin als meditatie voor mij deden. Wat ik al jaren probeerde te vermijden door te bewegen, daar was er nu geen ontkomen meer aan: ik werd tot stilte gedwongen. Uit mijn hoofd en mezelf opnieuw verbinden met de stem van mijn hart.

 

Na mijn herstel kwam ik uit bij Ashtanga yoga. Hier vond ik verdieping en begon ik met het diep zuiveren van mijn lichaam door middel van kriya's (lichamelijke reinigingstechnieken).  Deze versterken het holistisch vermogen van het lichaam en brachten mijn grootste wens in vervulling:  zwanger worden!

 

Haat-liefde

Ik had met de ashtanga-practice in eerste instantie een haat-liefdeverhouding. Maar deze practice is zo intelligent dat hij jou precies stopt daar waar je buiten je mat mee bezig bent. Het werkt als een spiegel. Door het zelfbewustzijn en door mezelf onder te loep te nemen kwam ik echt thuis bij mezelf. Niet de gemakkelijkste weg maar ego versus soul;). De discipline die ashtanga yoga vraagt, koste mij veel inzet, tijd en vooral geduld. Commitment en zelfliefde waren uitdagingen die ik daarbij tegenkwam. Maar ik deed het en ik groeide elke dag.

 

Zowel Ashtanga als de belangrijke combinatie met Yin yoga leerden mij gaandeweg dat ik mijn leven zelf kan helen; doordat mijn bewustzijn groeide, de verbinding tussen lichaam, geest en emotie. Ashtanga yoga is een rode draad geworden in mijn dagelijkse practice. Voor mijn bewustwording, om het ego te kraken en om tot inzicht en zelfrealisatie te komen. Om de signalen en sensaties van mijn lichaam waar te nemen. De signalen kan ik vertalen naar klachten of emoties die ik op dat moment ervaar in mijn leven. Vandaaruit kan ik verzachten naar liefde,  ontstaat heling en 'ware' vreugde.

 

Mijn grootste leermeesters? Dat zijn yin yoga en yoga nidra. Mijn grootste weerstand zat in vertragen, stilstand of 'gewoon' zijn, het vinden van de juiste balans tussen Ying en Yan. En dat is wat yin yoga en yoga nidra juist van je vragen. Zowel yin yoga als yoga nidra hebben mij echt geholpen om te helen en te verzachten op diep niveau. Daardoor sta ik geaard, sterk op eigen benen. Want ik heb geleerd dat goed genoeg, verdomd goed is!

 

De magie van yoga

In mijn easy flow lessen neem ik je mee in een heerlijke serie van houdingen die vloeiend in elkaar overgaan. De ene keer speel ik met een thema of kijk ik waar de behoefte van de cursisten liggen. Ik wissel altijd af met de basishoudingen vanuit ashtanga. Als mensen een eigen pratice op willen bouwen, dan kan dat in mijn ashtangalessen. Deze zijn traditioneel maar met een westerse aanpak. Ik reik aan  wat nodig is om je lichaam aan te passen in de houdingen. Je ervaart dat het oke is om rustig te groeien in de practice, de houdingen niet het belangrijkste zijn, dat jij met een glimlach je practice doet en streeft naar de discipline die bij jou in het nu past. Daar ligt de magie  van yoga.

 

Verder werk ik met Reiki, EFT, Affirmaties, vipassana als Mindfulness.

 

Als je geïnspireerd bent door een groot doel, een buitengewoon project, breken al je gedachten hun grenzen. Je geest overstijgt beperkingen, je bewustzijn expandeert in elke richting en je vindt jezelf in een nieuwe, grote en wonderlijke wereld. Sluimerende krachten, vermogens en talenten komen tot leven en je ontdekt dat je zelf veruit een groter persoon bent dan je ooit gedroomd hebt te zijn.

Patanjali